CLUBUL BERII TRAPISTE
FIȘĂ PROFESIONISTĂ DE DEGUSTARE
1. DENUMIREA BERII: ______________________________
2. PRODUCÄ‚TOR/ORIGINE: ______________________________
3. TIPUL BERII:
Lager â–¡ Ale â–¡ Dortmunder export â–¡ Gueuze â–¡ Saison â–¡ Old brown â–¡
Bere albă □ Stout □ Bere de abaţie □ Bere dublă □ Bere triplă □ Bere cvadruplă □
Bere de Crăciun □ Scotch □ Bere trapistă □ Lambic □ Faro □ Kriek □
Alt â–¡ Bock â–¡ Framboise â–¡ Alte tipuri â–¡
_________________
_________________
4. EXAMINARE VIZUALÄ‚
4.1 SPUMA:
TENACITATE:
Efemeră Persistentă
Abundentă □ □
Puţin prezentă □ □
Absentă □
ADERENŢĂ LA PAHAR: Da (lipicioasă) □ NU (nelipicioasă) □
CULOAREA SPUMEI: __________________________
4.2. BULELE:
Bule mici Bule medii Bule mari
Abundente â–¡ â–¡ â–¡
Puţin prezente □ □ □
Absente â–¡ â–¡ â–¡
4.3.
CULOARE:
â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
GALBEN PAI ARÄ‚MIE AMBRATÄ‚ NEAGRÄ‚
BLONDĂ/AURIE ROȘCATĂ BRUNĂ ALTĂ CULOARE
_________________
TRANSPARENŢĂ:
Clară □ Uşor tulburată (voalată) □ Tulbure □ Opacă □
PREZENŢĂ PRECIPITAT:
Da â–¡ Nu â–¡
5. ANALIZA OLFACTIVÄ‚
PRIMA IMPRESIE:
Atractivă (plăcută) □ Respingătoare (neplăcută) □
INTENSITATEA AROMELOR:
Slabă □ Medie □ Puternică □
NATURA AROMELOR
Atenție! Se va identifica neapărat înainte de degustarea efectivă a berii
a) DE HAMEI â–¡
b) ANIMALÄ‚ â–¡
carne □ mosc □ piele □ lapte/unt □ miros de grajd sau de coteț □ altă aromă □
c) VEGETALÄ‚ â–¡
ierburi/plante □ cereale □ grâu □ fân/paie □ porumb/mălai □ ţelină □ varză □
sfeclă roșie □ mărar □ ceapă □ usturoi □ alte legume □ altă aromă □
d) FLORALÄ‚ â–¡
albăstrele □ trandafir □ violete □ liliac □
e) FRUCTATÄ‚ â–¡
banană □ pară □ măr □ prună □ cireşe □ ananas □ lămâie □ portocale □
alte citrice □ fragi □ zmeură □ mure □ pepene galben □ căpşuni □ piersici □
stafide □ coacăze/afine □ struguri □ smochine □ nuci/alune □ migdale □ castane □
altă aromă □
f) PARFUMATÄ‚ â–¡
vanilie □ altă aromă □
g) DE MALÅ¢ â–¡
h) EMPIREUMATICÄ‚ â–¡
fum (afumătură) □ arsură □ gudron □
i) LEMNOASÄ‚ â–¡
iz specific de butoi â–¡ iz de
iz de
j) CONDIMENTATÄ‚/PICANTÄ‚ â–¡
coriandru □ ienupăr (boabe) □ anason □ piper □ cuișoare □ scorțișoară □
ghimbir □ busuioc □ mentă □ altă aromă □
k) ALTE AROME â–¡
chimică □ petrol □ acetonă □ sulf □ răşină □ metal □ hârtie □ lemn-dulce □
carton □ cauciuc □ praf □ mucegai □ putregai □ rânced □ pământ □ altele □
6. ANALIZA GUSTULUI
GUSTUL DE BAZÄ‚:
imperceptibil slab marcant dominant excesiv
a) dulce/zaharos â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
(zahăr, caramel, miere, sirop, bomboane, lichior)
b) acid/acru â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
(lapte-acru, oţet)
c) dulce-acriÅŸor â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
d) amar â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
(maia de drojdie, cicoare, extract de hamei)
e) sărat □ □ □ □ □
f) prăjit □ □ □ □ □
(cafea, ciocolată, pâine prăjită)
g) condimentat/picant â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
h) alcoolizat â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
i) gust de hamei â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
j) gust de malţ □ □ □ □ □
k) sec (astringent) â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
l) neutru â–¡ â–¡ â–¡ â–¡ â–¡
CARBONATARE (CO2):
Plată □ Normală □ Intensă (furnicături) □ Exagerată (şampanie) □
INTENSITATEA GUSTULUI:
Slabă □ Medie □ Puternică □
TEXTURA BERII:
Subţire □ Catifelată □ Cremoasă (grasă) □ Siropoasă □ Granulară □ Nisipoasă/prăfuită □
Pulverulentă (pulbere) □ Arzătoare (senzaţie de încălzire) □
DENSITATEA BERII:
Uşoară □ Medie □ Consistentă (grea) □
PERSISTENÅ¢A GUSTULUI (faza 1):
Dispare cu uşurinţă □ Persistă puţin □ Rămâne în urmă mult timp □
SENZAÅ¢II DUPÄ‚ CONSUM (faza 2):
Niciuna □ Amăruie □ Amară □ Foarte amară □ Altă senzaţie □
7. DEGUSTÄ‚RI PRECEDENTE
Din fabrică □ Data aproximativă _______________
Din magazin (en detail) □ Data aproximativă _______________
Din depozit (en-gros) □ Data aproximativă _______________
Din cafenea/berărie □ Data aproximativă _______________
Bere făcută în casă □ Data aproximativă _______________
Altă sursă □ Data aproximativă _______________
8. CIRCUMSTANÅ¢ELE DEGUSTÄ‚RII:
LOCUL DEGUSTÄ‚RII: ____________________________
TEMPERATURA DE TURNARE:
Foarte rece (0-5° C) □ Rece (6-10° C) □
Temperatură de pivniţă (11-15° C) □ Temperatura camerei (> 15° C) □
SENZAÅ¢II EXTERNE: da â–¡ nu â–¡
8. ALTE COMENTARII: ____________________________________________________
____________________________________________________
____________________________________________________
9. APRECIERI CALITATIVE DE ANSAMBLU:
ECHILIBRUL BERII:
Fadă (simplă) □ Răcoritoare □ Armonioasă □ Bogată □ Complexă □
PROSPEÅ¢IMEA BERII:
Stricată (alterată) Lipsită de prospeţime Proaspătă
â–¡ â–¡ â–¡
10. CONCLUZII FINALE:
LAS-O PENTRU ALÅ¢II! â–¡
BUNÄ‚ TIPA, STAI DOMOL!! â–¡
EVRIKA, RAIUL PE PĂMÂNT!!! □