WESTVLETEREN - INFORMAŢII SPECIFICE

Deviza mânăstirii din Westvleteren este: “Beata Solitudo, Sola Beatitudo” (“Singurătate fericită, Fericire solitară”), aducând aminte, în treacăt, de vocaţia acesteia: rugăciune şi meditație. Westvleteren este singura dintre berile trapiste care nu poartă pe sticlă logo-ul specific, acesta fiind imprimat numai pe lădițele în care se transportă berea.

 

Producător: Abdij Sint-Sixtus VZ de Wleteren

 

Adresa: Donkerstraat, 12, 8640 – WESTVLETEREN (Belgia)

 

Web-site: www.sintsixtus.be; www.trappistwestvleteren.be

 

 

Program abaţie şi braserie: nu se vizitează!

 

Program Claustrum (incintă de informare): 14-17. Închis: JO-VI

Tipuri de bere WESTVLETEREN şi caracteristici:

 

 

Nr. crt.

Denumire

Alcool

Culoare

Amăreală

Caracteristici

Culoarea capacului

Temperatura de consum

Alte comentarii

1.

WESTVLETEREN 12

ABV 10,2%

 

EBC ...

 

IBU 38

Brună. Quadrupel.

Spumă nu foarte persistentă.

Aromă zaharoasă bogată, fiind cea mai dulce dintre berile Wesvleteren.

Veritabilă, generoasă

şi onctuoasă, cu gust puternic de malţ şi caramel, precum şi note de vanilie şi cacao.

Galben pe fond negru

12-16 °C

(indicată pe site-ul abaţiei și pe site-ul brouette-de-bières)

 

12-15 °C

(indicată pe site-ul BeerPlanet)

Lansată în anul 1940 şi supranumită „Bourgogne Flamand”.

A purtat denumirea „Abt" (prescurtare de la Abbot = stareţ în limba engleză).

Poate fi lăsată să îmbătrânească în sticlă.

2.

WESTVLETEREN 6 SPECIAL

ABV 6,2%

 

EBC 16

 

EBU 25

Blondă.

Roşu pe fond negru

...

Nu se mai produce, fiind înlocuită de Westvleteren Blonde.

3.

WESTVLETEREN BLONDE (6)

ABV 5,8%

 

EBC 16

 

IBU/EBU 41/25

Blondă. Culoare galbenă opalescentă.

Spumă extrem de compactă şi tenace. Aromă de hamei ridicată (rezultată din combinaţia de trei sortimente regionale de hamei). Gust uşor şi dulce, cu tonuri de citrice, amintind de coaja de grapefruit roşu. Tentă finală amăruie accentuată.

Verde pe fond negru

12-16 °C

(indicată pe site-ul abaţiei)

 

7 °C

(indicată pe site-ul BeerPlanet)

 

7-9 °C

(indicatăpe site-ul brouette-de-bières)

Lansată la 10 iunie 1999, când a înlocuit atât Westvleteren 6 Special (6,2% alcool), cât şi berea de masă Enkel -„single", care avea 4% alcool, fiind utilizată mai înainte de călugări (ca si berea de 2%). 

4.

WESTVLETEREN 8

ABV 8%

 

EBC 40

 

IBU/EBU 35/20

Brună. Dubbel.

Culoare de acaju (mahon). Spumă cremoasă şi de durată medie.

Savoare puternică.

Gust dulceag şi fructat, cu iz de pepene galben.

Albastru pe fond negru

12-16 °C

(indicată pe site-ul abaţiei și pe site-ul brouette-de-bières)

A purtat denumirea „Extra".

Poate fi lăsată să îmbătrânească în sticlă.

                 

 

Legenda:

 

ABV = alcool în volum

EBC = scala internaṯională pentru culoarea berii (European Beer Convention)

IBU (EBU) = scala internaṯională/europeană pentru amăreala berii (bitterness unit)

... = date incomplete