Site-ul specializat www.guide-biere.fr acordă berilor degustate o serie de note după
trei criterii: (1) gust; (2) amăreală; (3) sete.
Iată notele acordate unora dintre cele mai importante beri trapiste (în ordine alfabetică):
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
LEGENDA:
► Gustul (notat pe o scară de la 1 la 5):
Reprezintă notarea cea mai subiectivă, care ţine seama de calitatea, complexitatea şi echilibrul berii. Se punctează în plus pentru originalitatea ingredientelor sau a procesului de fabricaţie.
► Amăreala (notată pe o scară de la 1 la 2):
Nota nu dă măsura absolută a amărelii, ci doar aceea a senzaţiei de amar resimţite. 2/2 indică o bere foarte amară. O bere brună destul de tare poate suporta mult mai multă amăreală decât decât o bere blondă uşoară, înainte de a fi resimţită într-adevăr ca amară.
► Setea (notată pe o scară de la 1 la 2):
Indică dacă o bere potoleşte setea sau nu. 2/2 indică o bere uşor de băut şi în cantitate mare, nu prea grea şi nu foarte alcoolizată ori zaharoasă. O notă înaltă de sete împreună cu o notă de amăreală de 1/2 sau mai mare indică posibilitatea unei "băute" adevărate. Din contră, o bere cu note mici la amăreală şi la sete va fi o bere dezgustătoare.
Notă: sistemul permite şi aprecierea unor beri cu gust simplu, dar care sunt băute uneori pentru prospeţimea lor naturală.